Over Wilmar

Wilmar Oleochemicals B.V. behoort wereldwijd tot de grootste leveranciers van plantaardige oliën en vetten en maakt deel uit van Wilmar International. De locatie in Rotterdam – Botlek produceert vetalcoholen en methanol van methylester met behulp van waterstof. Deze halffabricaten worden onder andere verwerkt in verzorgingsmiddelen zoals (af)was-, reinigingsmiddelen, shampoos en cosmetische producten.

Variantenonderzoek

Vigiles voerde een variantenonderzoek uit om de waterstofbranden die kunnen voorkomen binnen de inrichting te detecteren. Waterstof is een brandbaar gas met als specifiek kenmerk dat een brand praktisch “onzichtbaar” is. Het brandverschijnsel wat gedetecteerd kan worden is de warmte die vrijkomt en de (voor de mens) onzichtbare straling. Verschillende fabrikanten ontwerpen en leveren vlammenmelders, die getest en gecertificeerd zijn voor het detecteren van waterstofbranden. Een nadeel van vlammenmelders is dat deze zicht op de brand nodig hebben en geen storingsmelding geven als de vlammenmelder bijvoorbeeld geblokkeerd raakt door een obstructie. Daarnaast geven deze melders doorgaans alléén een signaal als er brand wordt gedetecteerd en is er dus geen zicht op de brandontwikkeling of brandbestrijding. Vigiles onderzocht de mogelijkheden om de branddetectie uit te voeren met thermische camera’s.

Thermische camera’s

Thermische camera’s (warmtebeeldcamera’s) zijn de afgelopen jaren erg ontwikkeld. Inmiddels zijn er camera’s beschikbaar die gebruikt kunnen worden met een brandmeldinstallatie en EN54 (norm met producteisen voor brandmeldinstallaties) gecertificeerd zijn. Het voordeel van thermische camera’s is dat deze direct beeld geven van de brandontwikkeling, locatie en de effectiviteit van mogelijke brandbestrijding. Als een camera geblokkeerd wordt door een obstructie, is dit visueel zichtbaar op de beelden.

De EN54-10 norm voor vlammenmelders geeft een certificatie / test afstand aan van 25 m, waarop de vlammenmelder getest moet worden. Dit zijn zeer korte afstanden, waardoor de detectie voornamelijk gebruikt wordt voor objectbewaking. Wilmar wenst grotere afstanden te detecteren. Vigiles onderzocht of hier geschikte thermische camera’s voor beschikbaar zijn.

Mobotix, een Duitse fabrikant van camera’s, beschikt over camera’s waarbij grotere detectieafstanden behaald kunnen worden dan 25 meter. De camera’s zijn gecertificeerd op basis van de EN54-10, het Duitse VdS en Franse CNPP, waarbij grotere afstanden zijn getest.

Proefbrand

Op papier zag de oplossing met thermische camera’s eruit als de beste oplossing. Wilmar twijfelde echter of de camera’s over grote afstand tijdig een waterstofbrand kon detecteren en wenste een proefbrand uit te voeren. Een proefbrand met waterstof uitvoeren op de productielocatie van Wilmar is vanzelfsprekend onmogelijk, vanwege het brandgevaar en het verbod op open vuur in de productieomgeving. Vigiles faciliteerde een externe locatie voor het uitvoeren van de brandproef, stelde een representatieve brandproef vast en zorgde voor het benodigde proefbrandverslag.

De proefbrand is uitgevoerd bij het Veiligheidscentrum Zeeland, dat beschikt over een waterstofplant voor oefendoeleinden. De distribiteur van Mobotix, Gold-IP uit Dordrecht, stelde meerdere camera’s met verschillende lenzen beschikbaar voor het houden van de proefbranden. Bij de proefbranden was de geaccrediteerde inspectie instelling KIWA FSS aanwezig. KIWA FSS heeft het door Vigiles opgesteld proefbrandverslag vervolgens gevalideerd.

Vervolg

Uit de verschillende proefbranden is gebleken dat de thermische camera’s van Mobotix met de EN54-10, VdS & CNPP certificatie een waterstofbrand in korte tijd detecteren, zowel op korte als grotere afstanden. Vigiles legt het ontwerp van de camera’s vast in een uitgangspuntendocument (UPD), wat de realisatie van de cameradetectie mogelijk maakt. Daarnaast ondersteunde Vigiles bij de realisatie van een brandmeldinstallatie in het nieuwe tankenpark, dat eind 2023 in gebruik werd genomen.

Over Vigiles

Vigiles is specialist in brandveiligheid. We bouwen voort op 30 jaar expertise en beschikken over deskundige adviseurs met een brede ervaring in brandveiligheid, hulpverlening, industriële veiligheid en zakelijke dienstverlening.

Interesse in onze diensten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.